Ervaringen traject Maatwerk Medisch Pedicure

Thea Abrahamse – de Groot (60) uit Dordrecht was één van de eerste deelnemers aan het traject. "Inmiddels ben ik alweer 20 jaar actief als pedicure DV/RV. Daarvoor was ik verpleegkundige A op de kinderafdeling en de polikliniek van het Diaconessenhuis in Paramaribo.

Terug in Nederland heb ik daarna in verschillende zorginstellingen gewerkt en ben ik verpleegkundige in de wijk geweest in Dordrecht. Ik ben mijn pedicurepraktijk gestart naast mijn werk in de zorg, maar al snel had ik zoveel klanten dat ik een keuze moest maken. Ik ben toen volledig voor het pedicurevak gegaan."

Waarom wilde je het diploma medisch pedicure halen?
"Het werd vooral interessant voor mij na een kerstborrel met collega's uit de voetzorg bij mij in de regio. Daar liet een podotherapeut doorschemeren dat in de toekomst alleen medisch pedicures mee konden in de zorg voor risicovoeten. Dat de lat hoger zou komen te liggen zat er natuurlijk wel aan te komen. Dat vind ik op zich ook goed en ik merk dus echt dat de zorgmarkt hier om vraagt. Dat zette me wel aan het denken. Daarnaast vind ik de medische kant van het beroep leuk, en wil ik me blijven ontwikkelen. Dus dacht ik: misschien is het toch wel iets voor mij."

Waarom heb je voor dit traject gekozen?
"Ik behandel al een hele tijd risicovoeten als pedicure DV/RV en volg lezingen en workshops. Ik heb dan ook veel ervaring en denk dat dit ook voor veel van mijn collega's geldt. Het mooie aan dit traject is dat hier rekening mee wordt gehouden: er wordt eerst gekeken wat je al kan en weet. Hierdoor hoef je dingen niet onnodig opnieuw te leren. Je hoeft het wiel natuurlijk niet opnieuw uit te vinden!"

MMP deelnemer Thea Abrahamse - De Groot

Wat moest je doen?
"De beoordeling heb ik inmiddels achter de rug. Eerst heb ik bewijsstukken aangeleverd, die werden beoordeeld door een assessor. Daarna heb ik op een middag in Veenendaal het werkplekbezoek gedaan. Daar heb ik een aantal specialistische technieken laten zien op een model en vragen van de assessor beantwoord. Natuurlijk was ik wel gespannen, maar dit ging heel plezierig."

Hoe heb je het ervaren?
"Ik vond het traject goed te doen en ben blij dat ik het gedaan heb. Op zich vondik het wel pittig, omdat je nu direct op je vaardigheden wordt beoordeeld. Je merkt ook dat je een kwaliteitsslag in je praktijk maakt omdat je je heel bewust wordt van hoe je werkt. Ik heb dan ook een aantal zaken in mijn praktijkvoering direct aangepast. Wel merkte ik dat het traject net was opgestart. Her en der moesten dingen nog wat verbeterd worden, maar dat heb ik met ProCERT besproken. Ik begrijp dat dit nu al beter loopt."

"Ik kijk tevreden terug op het traject en pluk er ook direct al de eerste vruchten van. Zo merk ik dat de deur richting zorggroepen open gaat voor samenwerking. Ook heb ik mezelf en mijn praktijkvoering weer verder verbeterd. Ik raad collega's pedicure DV/RV met veel ervaring die medisch pedicure willen worden dan ookaan om over het traject na te denken."


MMP assessor Jopie Jacobs

Jopie Jacobs (66) is één van de assessoren die aan het traject meewerkt. "Zoals veel mensen in onze branche heb ik een achtergrond in de verpleging. Toen ik mijn twee kinderen kreeg, wilde ik iets gaan doen waarbij ik zelf mijn tijd in kon delen. Toen ben ik dus pedicure geworden, waarna ik me verder heb gespecialiseerd. Ik vond dat ik iedere vijf jaar iets erbij moest leren. Ik zeg altijd: wat niet groeit gaat dood. Uiteindelijk ben ik in het onderwijs terecht gekomen, waar ik nu alweer 20 jaar met veel plezier werk."

 Waarom werk je mee aan dit traject?
"Zelf heb ik mijn diploma medisch pedicure gehaald via een EVC-traject. Ik merkte zelf, en later door signalen uit het veld, dat het papierwerk vaak een drempel is. Het mooie aan dit traject is dat er veel minder papierwerk is: je hoeft geen heel portfolio samen te stellen. Wat je op de plank hebt liggen laat je zien in 

 Hoe zijn je eerste ervaringen?
"Het is vooral leuk om met zulke ervaren vakvrouwen te werken. Dat is anders dan bij de normale opleiding. Je ziet vaak al heel snel of iemand iets onder de knie heeft. Dit geldt niet alleen voor de technieken, maar ook voor het onderdeel ondernemersvaardigheden. Pedicures zien hier vaak tegenop. Je merkt dat ze de kennis vaak niet op papier kunnen laten zien, maar in een gesprek wel toe kunnen lichten. In dat geval zie je dat zo iemand wel de benodigde kennis heeft en de juiste afwegingen maakt!"

"Het werkplekbezoek kan best spannend voor deelnemers zijn. Ze hebben toch het gevoel dat je ze op de vingers kijkt. Ik probeer ze dan altijd zoveel mogelijk op hun gemak te stellen, door een praatje, maar ook door te zeggen: doe maar alsof je bij dit model een normale behandeling uitvoert, zoals je dat zelf altijd doet."je dossier, de rest komt aan bod in het werkplekbezoek."

Denk je dat er behoefte is aan dit traject?
"Ik denk dat er bij deze groep veel behoefte is aan een goede manier om medisch pedicure worden, zonder de volledige opleiding te volgen. Dat zie ik tot nu toe in mijn eerste beoordelingen ook terug: ze hebben het echt goed onder de knie, zij hoeven het echt niet opnieuw te leren. Het is natuurlijk wel een persoonlijke afweging of je het diploma wil halen."


Nieskje van Eijsden (deelnemer pilot): "Dit is de ultieme manier om als oude rot in het vak erkenning te krijgen. Ik vind vooral de positieve insteek fijn: er wordt eerst gekeken wat je al kan, daarna wat je er nog bij moet doen. Ik ben al 30 jaar actief en wilde nu graag het diploma medisch pedicure halen. Het traject was voor mij heel duidelijk. Ik voelde me ook helemaal niet onzeker: ik werk al jaren zo, dit is juist een bevestiging van mijn kennis en kunde."


Wendy van ’t Verlaat (deelnemer pilot): "Het was zeker goed te doen en ging ook heel snel. Het is vooral fijn dat ze gewoon meekijken in je eigen vertrouwde praktijk met bekende patiënten. Ik werk al 23 jaar in deze markt en ben erg blij dat ik deze stap heb gezet. Als andere pedicures maar even de ambitie hebben om door te gaan zou ik zeggen: zeker doen!"